Sport

Stefan har varit med i två OS

Stefan har varit med i två OS

Sport Stefan Ingvarsson från Värnamo har deltagit i två Olympiska Spel och fredag kväll klockan 19.

30 sitter säkert han och hustrun Carita framför sin tv för att se 20 km gång herrar från OS i Rio.

Stefan är en av Sveriges främsta gångare genom tiderna och har dessutom varit ledare på riksnivå. Under svensk gångsports mest lysande period (1978–1992) var Ingvarsson heltidsanställd förbundskapten och tränare. Han deltog som aktiv i två OS och som ledare i tre.

Fyller 70 snart
Stefan föddes i Värnamo 1946 och närmar sig 70-årsdagen med stormsteg. Han och hustru Carita bor i Värnamo men bodde i 33 år i Horda. De har tre pojkar och en flicka men ingen av dem föll för gångsporten.

I grunden är Stefan utbildad vid GIH, alltså gymnastiklärare. Han idrottade mycket och gång kom att bli hans stora idrott. Det fanns verklig gångtradition i Värnamo Gångklubb med bröderna Ljunggren i spetsen. Den allra främste var John Ljunggren (1919–2000). Han gjorde åtta starter i fem OS. Han har en OS-medalj av vardera valören.

Stefan Ingvarsson vann sin första landskamp som junior mot Italien på Roms olympiastadion 1964. Vid OS i Mexiko 1968 fick han en mycket fin placering, åtta i den hårda konkurrensen på 20 km. Vid OS i München 1972 kom han på femtonde plats på 50 km.

Elva idrottsmän mördades
Från München är det mest minnesvärda och tråkiga händelsen massakern i OS-byn 5–6 september. Elva israeliska idrottsmän mördades och attacken genomfördes av den palestinska organisationen Svarta september.

Gångsporten lever numera ett ganska anonymt liv iSverige även om vi har med en OS-deltagare: Perseus Karlström från Linköping. Men om han kan nå någon framskjuten placering vid fredagens 20 km är nog tveksamt.

Mest diskussioner om gång i svensk media brukar det vara OS-år och då handlar det ibland om gångarna verkligen håller sig till reglerna eller inte. Man måste alltid ha en fot i marken men så är det inte alltid:

Satsa digitalt
– Alla lyfter med fem centimeter. I dag finns det sådan teknik att man skulle kunna döma digitalt, poängterar Stefan Ingvarsson.

Han ser egentligen en annan sak som den stora boen i dramat att svensk gångsport för ett anonymt liv:
– Vi ingick tidigare i friidrottsförbundet men har numera ett eget förbund och det blir ganska anonymt. Jag tycker att gång ska återbördas till friidrotten, säger Stefan.

Noteras kan att Värnamo Gångklubb somnade in 1992.

Tiderna för gång i OS i Rio:
Fredag 12 augusti kl. 19.30: 20 km gång, herrar
Fredag 19 augusti kl. 13.00: 50 km gång, herrar
Fredag 19 augusti kl. 19.30: 20 km gång, damer

Fakta: Stefan Ingvarsson har deltagit i 22 A- och 5 j-landskamper och har erövrat elva SM-titlar i gång. Nordisk mästare tre gånger och sjätteplats på 50 km vid EM i Athen 1969. Han har satt sju officiellt godkända svenska rekord. Bästa resultat på 50 km är 4.09,47 och på 20 km 1.30,12.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *